LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri, afirmă Zelenski. Țările din Occident vor livra 321 de tancuri
Este a 339-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de peste 300 de tancuri însă e necesar ca partenerii externi să le trimită cât mai repede. Ambasadorul Ucrainei în Franța a declarat că s-a dat acordul oficial pentru livrarea a 321 de tancuri.
Foto Twitter
UPDATE 05:55 Țările occidentale vor livra Ucrainei 321 de tancuri
Ambasadorul Ucrainei în Franța, Vadim Omelcenko, a declarat că mai multe țări și-au dat deja acordul oficial de a livra în total 321 de tancuri în Ucraina.
„Încă de astăzi, numeroase ţări şi-au confirmat oficial acordul de a livra 321 de tancuri grele Ucrainei”, a declarat vineri Vadim Omelcenko, într-un interviu acordat postului de televiziune francez BFM, relatează news.ro .
Printre cele 321 de tancuri pe care ucrainenii ar urma să le primească sunt și cele 31 de tancuri M1 Abrams promise de SUA zilele trecute. Germania a fost de acord să trimită 14 tancuri Leopard, în timp ce Marea Britanie a spus că va trimite 14 tancuri Challenger 2.
UPDATE 05:00 Ucraina are nevoie de 300-500 de tancuri, afirmă Zelenski
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de peste 300-500 de tancuri. El a comentat după ce mai multe țări din Occident au anunțat că vor trimite în Ucraina tancuri..
„Am aprobat cazuri de arme care să ne fie trimise, dar încă nu le-am primit”, a spus Zelenski. El le-a mulțumit partenerilor însă le transmite că nu ar trebui să piardă timpul deoarece forțele ucrainene au nevoie urgent de tancuri și muniție.
UPDATE 04:00 Nikopol, oraşul în care nimeni nu intră. Zi şi noapte, localitatea este atacată de artileria rusă
Oraşul Nikopol, amplasat pe malul râului Nipru, a fost închis oricărei persoane "străine", pe fondul atacurilor permanente pe care armata rusă le lansează din Energodar, oraş aflat pe malul stâng al celui mai mare râu ucrainean, relatează trimisul special al Agerpres în Ucraina, Cristian Lupașcu.
Pentru că pericolul unui nou atac este iminent, accesul în Nikopol este permis de poliţie şi armată doar celor care îşi au domici. La intrările în oraş, sunt amplasate numeroase posturi de control, iar poliţiştii şi militarii interzic intrarea oricărei persoane care nu este locuitor al Nikopolului. Pentru jurnalişti, accesul este permis doar însoţiţi de reprezentanţii administraţiei locale, în urma unor verificări amănunţite.
UPDATE 03:00 Ucraina îl va convoca pe ambasadorul ungar după ce Orban a comparat ţara cu Afganistanul
Ministerul de Externe ucrainean îl va convoca pe ambasadorul Ungariei pentru a se plânge de remarcile "complet inacceptabile" ale premierului ungar Viktor Orban despre Ucraina, a anunţat Kievul vineri, relatează Reuters.
Anunţul marchează un nou punct de minim în relaţiile dintre cei doi vecini. Ungaria a criticat în mod repetat sancţiunile Uniunii Europene împotriva Rusiei, afirmând că au eşuat în a slăbi Moscova în mod semnificativ, riscând să distrugă în acelaşi timp economia europeană.
Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Oleg Nikolenko, a scris pe Facebook că Orban le-a spus jurnaliştilor că Ucraina este "ţara nimănui" şi a comparat-o cu Afganistanul.
"Astfel de declaraţii sunt complet inacceptabile. Budapesta continuă un curs deliberat îndreptat către distrugerea relaţiilor ungaro-ucrainene", a spus el.
UPDATE 00:00 Macron va continua să ''discute cu Rusia'', dar se adresează şi Chinei
Preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat vineri că va continua "să discute cu Rusia", în ciuda criticilor, şi a lansat un apel Chinei să se pronunţe împotriva "războiului imperialist" din Ucraina, scrie AFP.
"Toate ţările noastre trebuie să respecte o poziţie comună, aceea a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale (...) oricare ar fi prieteniile, alianţele pe care le putem nutri", a declarat preşedintele Franţei în cursul unei recepţii la Palatul Elysée cu ocazia Anului Nou din calendarul lunar, relatează Agerpres.
"Alteori unii au putut să-mi reproşeze că vorbesc cu Rusia, dar voi continua să vorbesc cu Rusia", a adăugat Emmanuel Macron, unul dintre rarii şefi de stat occidentali care au păstrat contactul cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.
"Cine ar putea apăra posibilitatea unei ordini internaţionale libere şi stabile dacă am închide ochii în faţa unui război imperialist?", a lansat el într-o aluzie în special la China.
"Cu toţii suntem responsabili pentru această ordine şi trebuie să o facem respectată fiind clari cu privire la principiile noastre", a continuat Emmanuel Macron, în faţa unui public format din personalităţi economice, artistice şi academice legate de Asia.
UPDATE 19.18 Cum ar putea avea loc destrămarea Rusiei? Opinia unui cercetător rus
Rusia se scufundă pe zi ce trece într-o criză politică profundă care poate intensifica tendințele separatiste existente, ceea ce ar duce la destrămarea sa. Deși acest proces pare puțin probabil, totuși trebuie să înțelegem cum s-ar putea manifesta, scrie Kamil Galeev, expert în Rusia post-sovietică la centrul de reflecție Wilson Center. Detalii aici
UPDATE 17.24 Ultimele atacuri cu rachete ale Rusiei au lăsat din nou Ucraina în beznă
Atacurile cu rachete şi drone efectuate joi de armata rusă au adus din nou Ucraina în situaţie de urgenţă energetică, a anunțat vineri Ukrenergo, operatorul reţelei ucrainene de electricitate.
Potrivit conducerii de la Kiev, armata ucraineană a doborât 47 din cele 55 de rachete lansate joi de armata rusă.
Pe lângă avarierea unor instalaţii energetice, acest nou raid din seria de bombardamente ruseşti începute la mijlocul lui octombrie 2022 asupra infrastructurii energetice ucrainene a provocat şi moartea a 11 persoane, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
Ukrenergo a anunţat vineri că a fost nevoită să recurgă la oprirea furnizării electricităţii în zece regiuni ucrainene. Detalii aici
Sursa: adevarul.ro